SVTs ”Nytt larm” om hygienprodukter är utan nyheter

SVTs ”Nytt larm” om hygienprodukter är utan nyheter

SVT hävdar i en artikel på sin hemsida att det finns nya och farliga substanser i tandkräm och hygienprodukter. Detta är inte riktigt då alla ämnen i dessa produkter är deklarerade på förpackningarna och väl undersökta.

 

Inga nya ämnen – Allt är deklarerat

De ämnen som SVT tar upp, propylparaben och triclosan, är inte nya utan har använts i över 50 år. Dessutom framgår det alltid på förpackningarna vilka ämnen som finns i produkterna.

 

Ämnen godkända och säkerhetsvärderade av myndigheterna

Ämnena propylparaben och triclosan räknas in i gruppen ”konserveringsmedel”. Det finns ett 50-tal konserveringsmedel som är godkända i enlighet med Kosmetikförordningen för användning i kosmetika och hygienprodukter. Självklart får inte produkter orsaka ”hormonrubbningar”. Det tillåts inte av myndigheterna och det är givetvis inget som branschen eftersträvar.

 

Bara säkra produkter tillåts

Kosmetik och hygienprodukter måste vara säkra att använda för att få säljas. Detta måste också dokumenteras i en så kallad säkerhetsvärdering som måste göras för varje produkt. Säkerhetsvärderingen är föremål för tillsyn av den ansvariga myndigheten, Läkemedelsverket.

På Läkemedelsverkets hemsida går det också att läsa kortfattat om vilka regler som gäller för att kosmetik och hygienprodukter ska få säljas:

http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Regler/