KTF kommenterar förslag till förbud för mikroplaster

KTF kommenterar förslag till förbud för mikroplaster

Kemisk-tekniska leverantörförbundet, KTF, ser inga fördelar med en utökad lagstiftning för att hantera mikroplaster.

- Det är sant att man kan hitta små fragment av plast i miljön, så kallade mikroplaster. Det är dock inte konstaterat att detta verkligen är ett problem och det är inte heller konstaterat att kosmetik bidrar till detta i någon mätbar omfattning, säger Olof Holmer, vd för KTF.

- Vi är emot att man fortsätter på den inslagna linjen och inför ännu ett förbud utan vare sig tillräcklig kunskap eller adekvat riskbedömning. Trots detta kan konstateras att de flesta företag är på väg att avveckla användningen av mikroplaster i kosmetik, då man kan använda andra material för att uppnå den önskade peeling-effekten.