KTF:s seminarium 14/5: Hudcancern i Sverige ökar - skydda dig

KTF:s seminarium 14/5: Hudcancern i Sverige ökar - skydda dig

KTF höll 14 maj seminarium om solvård, effekter av solande, och prevention. Medlemmar och journalister och bloggare deltog.

Det entydiga budskapet är att de olika hudcancerformerna ökar i Sverige. Hos medelålders män (och över) i Sverige är dessa hudcancertyper t.ex. den vanligaste tumörtypen, för dessa åldrar hos kvinnor är tumörtypen icke smickrande tvåa. Så ser det inte alls ut för Europa som helhet. Svensken har alltså ett dokumenterat dåligt solbeteende.

Myndigheter, forskare menar att det är oerhört viktigt att få ut ett samlat budskap om vikten av att skydda sig. Dokumenterat vetande säger nu också att solariesolande måste avrådas ifrån.

Alla sätt att skydda sig är bra sätt. Många glömmer tyvärr att UV-strålning reflekteras via ytor, speciellt då vatten i alla former. Att sitta oskyddad under ett parasoll vid havet är alltså inte någon lysande idé om man vill uppnå fullgott skydd.

Små barn ska inte sola över huvud taget. Hudläkaren Margareta Frohm Nilsson konstaterar att svenska barn vid badstränder, till skillnad från sydeuropeiska barn, sällan skyddas med kläder. Statistiken visar tyvärr att malignt melanom "klättrar" neråt i åldrarna, vilket man för några år sedan trodde var omöjligt.

Att hålla regelbunden koll på "födelsemärken" är en ofta förbisedd del av "egenkontrollen". Hudläkare pratar om "ABCDE-metod", dvs följande indikationer signalerar "kontrollera"

  • A som i anomali - oregelbunden form på födelsemärken (nevi)
  • B som i "border" - kanten på födelsemärket ska inte "flyta ut"
  • C som i "color" - olika färger i ett födelsemärke
  • D som i diameter - över 5 mm
  • E som i "evolution", dvs förändringar

KTF:s Pär Svahnberg förklarade också grunderna om solskyddsprodukter som är kosmetiska produkter: 27 UV-filter är tillåtna att använda, nano är inte mindre än de flesta andra ingredienser, det olyckliga i om "kemikalieskräck" förhindrar fullgott skydd och prevention. Men, givetvis är solstrålning livsviktig för oss människor. Både vid D-vitaminbildning i kroppen och som "humörhöjare" och väktare mot depressioner.

Skydda dig i sommarsolen, men kom ihåg att njuta av solen - i små små doser.