Solkrämer minskar cancerrisk

Solkrämer minskar cancerrisk

För första gången har forskarna fått konkreta bevis för att solskyddsmedel i ungdomen skyddar mot hudcancer senare i livet. Förekomsten av cancer minskar med tio gånger.

Solskydd bör användas på barn, menar forskaren bakom studien

Även vid låga stråldoser syntes en tydlig skillnad, även när strålningen var så svag att djuren inte ens blev röda, än mindre solbrända.

– Vår slutsats är att solskyddsmedel bör användas konstant under hela barndomen, framför allt hos spädbarn. Cellerna hos barn delar sig oftare än vad de gör hos vuxna och det är under celldelningen som cellerna är särskilt sårbara, säger forskaren John VandeBerg till Science Daily.

Läs mer

KTF: Solskyddsmedel ska komplettera skyddande kläder och huvudbonad m.m.

Vi svenskar har haft ett särdeles dåligt ”solbeteende”, vilket lett till att Sverige inte ärofullt placerar sig i topp på listan över länder där malignt melanom ökar mest. Solskyddsmedel kan motverka utvecklandet av hudcancer, men produkterna ska komplettera skyddande kläder och huvudbonad m.m.

KTF ställer sig positivt till att eventuella risker med kosmetiska produkter debatteras, men menar att det också är bra att produkternas positiva bidrag till folkhälsan nu uppmärksammas.

Läs mer om  solvård på ktf.se

Läs mer om riskkommunikation på ktf.se