Innovationer och naturliga råvaror tydliga skönhetstrender

 

Sveriges största skönhetsgala Swedish Beauty & Cosmetics Awards utökas i år med kategorierna Årets Eldsjäl och Årets Innovation inom både kosmetik och hår. På galan belönas också som tidigare de främsta skönhetsprodukterna i Sverige.

Två av de tydligaste skönhetstrenderna är att naturliga, ekologiska ingredienser ökar kraftigt och att fler produkter baseras på ny avancerad teknik och ny forskning.

Nu är de första nomineringarna inför galan klara. De har utsetts av en expertjury som består av några av Sveriges främsta skönhetsexperter från bland annat Apoteket, Åhléns, NK och ICA samt en rad skönhetsjournalister. Galan och prisutdelningen äger rum på torsdag den 16 april, 2015.

– Utvecklingen av produkter baserat på nya innovationer har växt kraftigt inom skönhetsbranschen under det senaste året. För att möta det ökade utbudet inför vi i år två nya kategorier: Årets Innovation kosmetik och Årets Innovation hår. Eftersom det har strömmat in bidrag i de nya kategorierna blir konkurrensen om utmärkelserna stor, säger Madelaine Nordstrand, projektansvarig för Swedish Beauty & Cosmetics Awards, KTF.

Nu är nomineringarna i Årets Innovation kosmetik klara. Vilka dom blir årets vinnare avslöjas på den stora prisutdelningen och galan i april. Där samlas alla de främsta inom den svenska skönhetsbranschen.

– Vi märker att mer naturlig kosmetik med naturliga och ekologiska råvaror har vuxit mycket under det senaste året. Det beror främst på att skönhetsföretagen allt mer har börjat anpassat sig till det ökade miljömedvetandet hos konsumenterna. Men det finns i dag också avsevärt större möjligheter att göra naturliga och miljöanpassade produkter än för tio år sedan. Utmaningen är att tillverka dem utan att göra avkall på den kosmetiska kvalitén, säger Lena Hällstig, ingrediensexpert på Bionord.

Teknisk utveckling

Juryn är nu klar med nomineringarna av de bästa skönhetsprodukterna i Sverige under 2014 inom kategorierna: Årets Damdoft under och över 500 kr, Årets Herrdoft under och över 500 kr, Årets Läpprodukt under och över 180 kr, Årets Mascara över och under 180 kr, Årets Ögonmakeup, Årets Innovation samt Årets Ansiktsbas under och över 250 kr.

– Den tekniska utvecklingen som till exempel bygger på stamcellsforskning ger oss fler skönhetsprodukter med mer definierade behandlingsområden. Nu finns det produkter som fokuserar på att behandla ett specifikt område, som till exempel påsar under ögonen. Tidigare utvecklades mer breddprodukter, som till exempel för hela området runt ögonen eller för hela ansiktet, säger Lena Hällstig, ingrediensexpert på Bionord.

 

Följande produkter är nominerade till galan 2015:

Årets Damdoft under 500 kr

Boucheron, Place Vêndome EdT

Nuxe, Prodigieux® le parfum

The Body Shop, Red Musk™ EdP

Yves Rocher, Moment de Bonheur L'Eau de Toilette

Årets Damdoft över 500 kr

Burberry, My Burberry EdP

Chloé, Love Story EdP

Narciso Rodriguez, Narciso

YSL, Black Opium

Årets Herrdoft under 500 kr

Montblanc, Emblem EdT

S. T. Dupont, Paris Saint Germain

Lacoste, L!VE EdT

Replay, Essential for Him EdT

Årets Herrdoft över 500 kr

Jimmy Choo, Man EdT

Chanel, Bleu De Chanel EdP

YSL, L'Homme Sport EdT

Baldessarini, Nautic Spirit EdT

Årets Läpprodukt under 180 kr

Försvarets, Läppsalva

NYX Cosmetics, Lip Primer

REN, Vita Mineral Lip Balm

Viva La Diva, Duo Lips

Årets Läpprodukt över 180 kr

Estée Lauder, Pure Color ENVY Sculpting lipstick

Peter Thomas Roth, Un-Wrinkle® Lip Treatment

YSL, Gloss Volupté

Sisley, Phyto Lip Twist

Årets Mascara under 180 kr

L'Oréal Paris, Volume Million Lashes So Couture

Maybelline, Go Extreme Leather Black

Max Factor, Masterpiece Transform Mascara

Yves Rocher, Couleurs Nature Mascara Volume Elixir

Årets Mascara över 180 kr

Pürminerals, Big Look Waterproof Mascara

Lancôme, Grandiôse

Artdeco, All in One Panoramic Mascara

Dior, Addict IT-Lash Mascara

Årets Ögonmakeup

Cailyn Cosmetics, Gelux Eyebrow

YSL, Couture Palette

Maybelline, Master Drama Graphic Liner

The Body Shop, Smoky 2 in 1 Gel Liner

Årets Innovation

SQOOM, SQOOM Basic Anti-Age

True Organic of Sweden, All you need is me

REN, Flash Rinse 1 Minute Facial

SWISS CLINIC, Swiss Total Skin Renewal

Årets Ansiktsbas under 250 kr

MAC, Matchmaster Concealer

La Roche-Posay, Rosaliac cc crème

Lumene, CC Color Correcting & Blurring Primer

Artdeco, Skin Perfecting Make-up Base

Årets Ansiktsbas över 250 kr

Cailyn Cosmetics, BB Fluid Touch Compact

bareMinerals, BARESKIN Brightening Serum Foundation SPF 20

YSL, Encre De Peau

Dior, Diorskin Star Foundation

Svenska skönhetsexperter i juryn

Juryn består i år av Alexanda Aronsson, makeupartist och hårstylist, Jessica Blockström Hember, skönhetsredaktör på Femina, Agneta Elmegård, skönhetsexpert på Aftonbladet och grundare av skönhetsredaktörerna.se, Eva Hedlund, inköpare för semiselektiv kosmetik på Åhléns, Lena Hällstig, ingrediensexpert på Bionord, Diane Johnson, kategorichef, Kropp och skönhet på Apoteket, Erika Karlberg, inköpare doft på Kicks, Josefin Klegard, kategorichef för ansikte, kroppsvård, hår, man och sol på Kronans Apotek, Madelaine Nordstrand, projektansvarig på KTF och Swedish Beauty & Cosmetics Awards, Kicki Norman, chefredaktör för Daisy Beauty, Emma Nybom Johansson, skönhetsjournalist, Hanna Robinell, hudspecialist, Victoria Senkpiel, beauty director på Glossybox, Ewa Törnqvist, kategoriansvarig för hälsa & skönhet på ICA, Therese Yngvéus, sortimentsansvarig för skönhet på NK Kosmetik och Linnea Öst, skönhetsredaktör på Tara och skönhetsreporter på Amelia.

Fakta om Swedish Beauty & Cosmetics Awards

Swedish Beauty & Cosmetics Awards är Sveriges största och mest prestigefyllda gala för skönhet och kosmetik. Det är Sveriges enda oberoende branschtävling för skönhet och hårvårdsprodukter, som uppmärksammar och belönar de produkter som utmärkte sig mest under året som gått. Juryn består av branschkunniga jurymedlemmar som alla arbetar inom skönhetsbranschen. Prisutdelningen arrangeras av KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet. http://www.beautyawards.nu/

Kategorier

Priser delas ut i kategorierna damdoft, herrdoft, läpprodukt, mascara, ögonmakeup, innovation kosmetik, ansiktsbas, hudvård, kroppsvård, serum, nagelprodukt, hygienprodukt, solvård, herrhudvård, hårschampo och balsam, stylingserie, hårvårdsprodukt, hårstylingprodukt, innovation hårvård och stylingverktyg.