Tvättmedel anklagas för avlagringar och sur lukt

 

Ica-kuriren har ställt ett antal frågor till KTF gällande tvättmedel, där man pekar ut zeolit som orsaken till avlagringar, pulverfläckar och sur lukt. Läs frågorna och KTFs svar nedan.

Frågor från Kersti Byström, Ica-kuriren:

"För att få bra betyg i energideklarationen satsar tvättmaskinstillverkarna på korta sköljprogram. Kombinationen tvättmedel med zeolit, lågt gradantal och korta sköljtider riskerar inte bara de nytvättade kläderna, som tas ur maskinen, har vita pulverfläckar, utan också att de luktar unket och surt.

Lukten beror på att zeoliterna inte har lösts upp utan i stället bildat avlagringar inuti maskinen. Avlagringarna kan sköljas bort genom att man kör maskinen tom på 90 grader med en matsked citronsyra i tvättmedelsfacket.

  1. Vems är ansvaret för att det bildas avlagringar i maskinen och för tvätt som inte blir ren? Tvättmedelstillverkaren eller tvättmaskinstillverkaren?
  2. Hur ska man som konsument veta att maskinen ska rengöras med citronsyra på hög värme?
  3. Var finns rekommendationen?"

Svar från KTF:

"Att ha zeoliter som avhärdare (ämnen som gör vattnet mjukare) i tvättmedel har dominerat marknaden i Europa i minst 20 år och i dag är fosfater (alternativet) förbjudna. Tvättmaskinstillverkarna testar givetvis sina maskiner med aktuella tvättmedel och anpassar programmen efter det. På samma sätt anpassar tvättmedelstillverkarna sina produkter efter tvättmaskinerna. Det är ett samarbete.

Det du beskriver har i sig ingen koppling till just zeoliter. Det är en myt.  Lägre tvättemperaturer och tvättmedel utan blekmedel (som är antimikrobiellt) har dock gjort det lättare för olika mikroorganismer att trivas jämfört med för 20-30 år sedan, men i sig ger fuktiga instängda miljöer alltid upphov till risk för tillväxt av mikroorganismer med därpå följande sur lukt och i bland synligt mögel.

Om det blir tvättmedel kvar i kläderna kan det bero på fel på maskinen eller felaktigt handhavande. Detta måste hanteras från fall till fall.

Avseende ansvarsfrågan så ska maskinen användas som den var tänkt att användas och då ge ett resultat som är rimligt att förvänta sig. Hur en tvättmaskin ska användas inklusive hur den ska rengöras framgår av respektive maskins användarmanual. Jag plockade slumpvis upp en manual för en Electroluxmaskin från Electrolux hemsida och på sidan 17-20 kan du läsa de delar du verkar vara särskilt intresserad av."