Hårfärger: växtfärger inte "kemikaliefria"

 

KTF ser som ett viktigt uppdrag att även utbilda om kemin i branschens produkter. Sakligt, men givetvis utifrån vår kunskap och utifrån vårt perspektiv.

KTF noterar att Femina bloggar om hårfärger. I det här fallet om växtfärger. KTF är alltid positiva till alternativa produkter (så länge de uppfyller lagkrav givetvis) och konkurrens. Vi ser det dock som en hjärtefråga att inte låta "äpplen bli till päron", dvs att det som är kemi inte göms under andra mer kanske "klädsamma" och för vissa konsumentgrupper mer säljande ord. Kemi är kemi, alltid och varken mer eller mindre.

Inget är "kemikaliefritt"

När Femina skriver "kemikaliefritt" är produkterna alltså inte alls fria från kemi, utan innehåller istället kemikalier från växtriket. Är detta viktigt att påpeka? Ja, eftersom  lagstiftningens syfte endast är att kräva att produkterna ska vara säkra vid normal användning. Om kemin i produkterna kommer ifrån naturen eller syntetiseras är ointressant i detta sammanhang.

I motsats till vad man kan tro innehåller kosmetiska produkter baserade på växtextrakt (även t.ex. naturliga parfymer etc) generellt sett snarare fler kemiska ämnen än färre. Helt enkelt därför att växtextrakt naturligt innehåller diverse kemiska ämnen som växten dels kan ha tagit upp via vattnet, dels kan ha syntetiserat i vävnaden. Antal kemikalier och säkerheten är här helt beroende av hur tillverkaren har renat extraktet.

Den mänskliga kroppen (immunsystemet etc) vet inte att diskriminera kemiska ämnen - är samma ämne från naturen eller har det tagits fram på konstgjord väg? Kemi är kemi oavsett ursprung.

Resultatet

Man kanske här också ska notera att man med växtfärgning ofta inte kan erbjuda ett permanent resultat (röd henna är ett undantag). Dessutom kan det vara svårt att klara kravet om att gråa hår ska infärgas helt.

Allergifrågan

En annan fråga som inte ska glömmas är att man givetvis också kan få en allergisk reaktion av växtfärger, precis som man kan det av de "vanliga" hårfärgerna. Dokumenterad säkerhet är kravet i lagstiftningen - ursprung däremot är en värderingsfråga och kan för vissa vara ett köp- och säljargument på en öppen markand.

Läs mer om hårvård på ktf.se