Centerpartiet alarmerande okunnigt om mikroplaster!

 

Centerpartiet gjorde i dag ett utspel om mikroplaster som lämnar mycket i övrigt att önska. Utspelet finns att läsa här: https://www.centerpartiet.se/2015/08/21/nya-forslag-som-ger-resultat-for-miljon/

Till att börja med tror Centerpartiet att alla mikroplaster utgörs av polyethylene, vilket inte alls är definitionen av mikroplast, tvärtom gäller det alla sorters plaster i mikrostorlek. Vidare menar man att hygienartiklar är den huvudsakliga källan, medan tämligen färska undersökningar pekar på att branschen kanske bidrar med några promille (http://ktf.se/2015/08/19/bildack-stora-kallan-till-mikroplaster-i-haven/).

Centerpartiet räknar också upp de hygienprodukter de tror innehåller mikroplaster: Duschgelé, hudkräm, tandkräm, deodorant och smink. Ingen av dessa innehåller dock mikroplaster, det kan däremot så kallade scrubkrämer göra. Tänkta för att peela bort döda hudceller.

Slutligen är kravet på ett förbud till 2020 förmodligen helt verkningslöst då hygien/kosmetik-branschen redan till stor del bytt ut plastpartiklarna mot annat och inom något år fullständigt upphört med användningen. http://ktf.se/vill-du-veta-mer/mikroplaster/

KTF tycker det är djupt olyckligt att riksdagspartier gör politiska utspel på nationell nivå helt utan att kontrollera grundläggande fakta.