UV-filtret Oxybenzone/benzophenone-3 används i mycket liten skala inom EU

 

KTF noterar uppmärksamhet (bland annat TT) om i EU tillåtna UV-filtret (solskyddsfilter) benzophenone-3 (det ingrediensnamn som i så fall skulle förekomma i obligatorisk innehållsförteckning) och miljöproblematik vid korallrev.

KTF har undersökt användningen hos föreningens medlemmar. Det visar sig att användningen är minimal till ingen. Det är rimligt att anta att detta gäller för hela EU-marknaden eftersom samma varumärken förekommer brett på den gemensamma marknaden.

Det finns uppgifter som antyder att solskyddsprodukter med det aktuella UV-filtret kan komma in i Sverige via amerikanska marknadens produkter och/eller via webbshoppar.

Solskyddsprodukter ska vara säkra för användaren och innehållsämnen ska inte orsaka risk för miljöproblem.

KTF deltar i nätverk tillsammans med ansvarig myndighet Läkemedelsverket och Kemikalieinspektionen för transparens och utbyte av kunskap och erfarenhet om bland annat UV-filter.

Konsumenten kan känna sig trygg vid användandet av solskyddsprodukter som följer EU-regler. Dessutom kan man via den obligatoriska ingredienslistan välja bort ämnen som av någon anledning är oönskade.

Läs mer om solvård på ktf.se