Viktig principiell seger för KTF i Högsta Domstolen

HD: Den stora kosmetikasajten vivamondo.se blev stämda för varumärkesintrång 2012 av Skin Concept och Dermarome genom branschorganisationen KTF. Nu har Vivamondo i tre år försökt slippa undan genom att peka på att ägaren är Hong Kong-baserad och att även servern med webbplatsen finns där; i Sverige finns bara en filial. Alla tre instanser var eniga: Vivamondo slipper inte undan. Det gäller varumärkena: DERMALOGICA, JANE IREDALE och DECLEOR.

I grunden handlar tvisten om att Skin Concept och Dermarome, som representeras i tvisten av branschorganisationen KTF, upptäckte att vivamondo.se sålde deras produkter importerade från Asien. Det var alltså originalprodukter, men de var inte avsedda för EU/EES och därmed blev importen av produkterna varumärkesintrång, sk otillåten parallellimport. De stämde Vivamondo för att få till ett förbud mot denna oauktoriserade import från Asien.

Skin Concept och Dermarome pekar på bevisning i form av att vivamondo.se levererade produkter där förpackningarna manipulerats på så vis att QR-koderna, hologram som visar till vilken distributör produkten är på väg till, har skrapats bort.

Vivamondo valde att försöka undvika domstolstvisten genom att peka på att företaget som driver webbplatsen, och systerwebbplatserna i andra länder, är baserat i Hong Kong. Där finns också servern som huserar webbplatserna. Vivamondo menade att målet borde avvisas eftersom en svensk domstol inte har domsrätt mot det HongKong-baserade företaget där all verksamhet sker. Intrånget skulle därför inte ha skett i Sverige. Detta argument bet inte på någon av de svenska domstolarna.

Läs till exempel artikel i Brandnews.se

Läs beslutet