Hudcancer ökar - olyckligt om svenskar struntar i solskyddet

Källa: Undersökniung av Lloyds Apotek, artikel i Allas.se, 2016-06-02

Undersökning av Lloyds Apotek om solvanor oroar

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige och den vanligaste orsaken till sjukdomen är solens strålar. Kvinnor är bättre på att skydda sig mot solen än männen. 40 procent av kvinnorna svarar att de smörjer in sig flera gånger om dagen när de vistas i solen på sommaren (enligt undersökningen).

– Män är i riskgruppen för melanom och bör vara extra vaksamma på hudförändringar. Generellt för att förebygga skador och hudcancer är det viktigt att skydda sig mot solen. En viktig aspekt är också att kontinuerligt undersöka huden för att tidigt identifiera förändringar, säger Ada Girnita, hudläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

 

KTF: solskyddskrämer ska vara ett komplement till skyddande kläder

Myndigheter och kosmetikbranschen delar uppfattningen att det bästa solskyddet är framförallt goda solvanor, det vill säga att vistas i solen vid rätt tidpunkt och inte för länge. Kläder ska vara basen i det fysiska skyddet (utöver andra fasta skydd som träd, parasoll etc), och solskyddskrämer och andra kosmetiska solskyddsprodukter ett komplement - men ett viktigt komplement!

 

Växtexktrakt som inte är tillåtna UV-filter - skyddar de mot skadligt UV-ljus?

KTF noterar från "bloggosfären" att vissa vill distansera sig från vad de tror är "en separat värld" som man kan undvika - läs: kemins värld. I sin strävan efter det "naturliga" rekommenderar man till exempel hallonfröolja och andra växtextrakt som solskydd.

För det första består allt av kemiska ämnen, även naturliga extrakt. Den centrala frågan här är dock, har produkterna med dessa extrakt ett dokumenterat UV-skydd?

EU har antagit ett flertal UV-filter eftersom de är bedömda som säkra, och eftersom de ger ett dokumenterat skydd. Hallonfröolja till exempel finns inte med bland dessa. Hur vet vi att dessa extrakt fungerar UV-skyddande, och lever produkterna med dessa oljor upp till EU:s rekommendation om effektivitet och märkning av solskyddsprodukter? Det är också olyckligt om bloggare utmålar dessa som solskyddsprodukter om inte tillverkaren gör det. Om tillverkaren däremot påstår det, men produkterna inte lever upp till påstått solskydd, då har myndigheterna ett uppdrag.

Läs DN.se:s artikel "Forskare om hallonfröolja som solskydd: Bara trams"

Effektiviteten och säkerheten hos kosmetiska produkter beror inte bara av försäljningsnisch eller marknadsföringspåståenden utan av dokumenterad kunskap, oavsett om det rör sig om "naturliga" produkter eller traditionella solskyddsprodukter.

KTF strävar efter att våra medlemmar ska möjliggöra för konsumenten att göra välgrundade val utifrån sakliga argument. Traditionella solskyddsprodukter som uppfyller lagkrav om effektivitet och märkning är ett välgrundat köp.