P1:s Plånboken om solskydd: "solskyddskrämer skyddar bra rätt använda - hallonfröolja som solskydd är bondfångeri"

Källa: P1, Plånboken, 2016-06-08

Hudläkaren Oscar Zaar vid Sahlgrenska menar att solskyddsprodukter rätt använda skyddar bra. Man bör skydda sig med kläder, hatt och glasögon. För D-vitaminbildningen i kroppen räcker det med en kort exponering av text handrygg och ansikte. Att rekommendera hallonfröolja som solskydd menar hudläkaren Zaar är klassiskt "bondfångeri".

 

Hallonfröolja - "bondfångeri"

Zaar menar att den enda studie som skulle kunna styrka skydd genom att använda produkter med hallonfröolja är av dålig vetenskaplig kvalitet. Han menar vidare att rekommendera produkter med hallonfröolja som UV-skydd är klassiskt "bondfångeri".

KTF oroar sig för att vissa konsumentgruppers naturvurm och kemikalierädsla kan leda till ett beteende där man inte skyddar sig alls. Då är det i så fall bättre att bara skydda sig väl med heltäckande kläder, hatt, solglasögon etc samt att vistas inne när UV-index är som högst mitt på dagen fram till eftermiddagen.

 

Inom EU tillåtna UV-filter

Inslaget nämner korrekt att ett antal UV-filter är tillåtna att använda i solskyddsprodukter som säljs inom EU (bilaga V) och att det innebär att bara dessa får användas i en produkt som säljs som solskyddsprodukt. Zinkoxid, både i nanoform och makroform är till exempel ett av dessa tillåtna UV-filter.

Programledaren frågade om produkterna som sådana är godkända, men så fungerar inte lagstiftningen. En solskyddsprodukt måste av tillverkaren vara dokumenterat säker och bara använda tillåtna UV-filter enligt fastställda villkor. Ansvarig myndighet, i Sverige Läkemedelsverket, har kontrollansvar för dessa och alla andra kosmetiska produkter.

Inslaget diskuterar vilken faktor man ska använda, och det är inte "tabloidmedialätt" att svara på, men många menar att produkter med minst faktor 15 ska användas. Hudtyp (från rödlätt som aldrig blir brun till kraftigt pigmenterad), breddgrad (egentligen UV-index) , tid på året (egentligen UV-index), ålder (främst skillnaden barn och vuxen) samt vilken del av huden (grovlek, till exempel från ryggens grövre hud till ansiktets finare) är faktorer som påverkar valet.