Barnhygienprodukter som följer de strikta kosmetikreglerna är säkra

KTF noterar att Testfakta presenterar en genomgång av barnprodukter med svepande bedömningar om påstådd farlighet, och utan synbar kunskap i det strikta och hälsosäkerhetsfokuserade regelverket för barnhygienprodukter och andra kosmetiska produkter. KTF vill gärna ge en saklig bild för att konsumenten ska kunna göra välgrundade val av barnhygienprodukter.

Alla kosmetiska produkter ska vara säkra

Kosmetiska produkter ska vara säkra för alla som använder dem, från ung till gammal. Säkerhetskravet gäller naturligtvis även parfymerade produkter. Även om säkerhetskravet innefattar oönskade reaktioner mot parfymämnen kan man dock inte lagstifta bort överkänslighet som sådan.

En grundförutsättning för produkternas säkerhet är för de flesta produkter att de konserveras med konserveringsmedel, och där är omnämnda parabener de utan tvekan vetenskapligt mest genomgångna. De är säkerställda av bland andra EU:s oberoende vetenskapskommitté SCCS, även mot beaktande av hormonpåverkande egenskaper. Dessa konserveringsmedel är också lätt nedbrytbara i miljön. Parabener är också de konserveringsmedel som oftast förordas av hudläkare, dermatologer.

 

Parfymfritt för den som så vill

Ett par procent av befolkningen har känslig hud avseende parfym och kan reagera bland annat på kosmetiska produkter. Parfymämnen är små fettlösliga och flyktiga ämnen som huden kan reagera emot. Limonene, som Testfakta lyfter fram, är ett ämne som hittas i skal från citrusfrukter och ger dem dess karakteristiska doft. Det kan man vara överkänslig emot, men de flesta gillar både citroner och apelsiner och produkter som doftar på likartat sätt.

Är man överkänslig mot Limonene och andra doftämnen bör självklart parfymfria alternativ väljas. Dessa finns det gott om på marknaden och det är ofta tydligt utmärkt på förpackningen att det är utan parfym. Parfymfria alternativ har alltid funnits, trots detta uppskattar den absoluta majoriteten konsumenter att det luktar gott.

Det finns dock alltså ingen motsättning mellan de som vill ha parfymerade och oparfymerade produkter.

 

Regelverket för kosmetiska produkter är ett av de striktaste i världen för konsumentprodukter. Den europeiska kosmetikbranschen är världsledande via ett centralt fokus just på användarens hälsosäkerhet. Den svenska konsumenten kan därför känna sig trygg vid valet av kosmetiska produkter som erbjuds via seriösa kanaler.

 

Läs mer om kosmetiska produkter och säkerhet på ktf.se, Vill du veta mer?