Företaget brands4hair.se döms för vilseledande marknadsföring och felmärkta produkter

Media release från Kosmetik- och hygienföretagen:

Företaget brands4hair.se döms för vilseledande marknadsföring och felmärkta produkter

I maj 2015 stämde KoHF * bolaget bakom webbsidan brands4hair.se, som säljer frisörprodukter över Internet. Stämningen rörde felmärkta produkter och vilseledande marknadsföring. Den 4 april 2017 föll domen i Patent- och marknadsdomstolen och KoHF vann på samtliga punkter.

 

Detta innebär domen mot brands4hair.se

Det danska bolaget ”Brands4hair ApS” som driver webbsidan brands4hair.se måste betala 1.000.000 kr i vite i det fall de upprepar de överträdelser de gjort i sin marknadsföring. Överträdelserna består enkelt förklarat av två delar:

  1. Marknadsföringspåståenden om att de har marknadens lägsta priser och att produkterna skulle ha bättre kvalitet, samt jämförelser med ”butikspriser” som inte stämmer.
  2. Försäljning av produkter som saknar korrekt varningstext rörande i huvudsak brandfara.

 

KoHF:s mål – en väl fungerande marknad med säkra produkter

- Detta är det fjärde domstolsärende som KoHF nu gått i mål med rörande bristfällig regelefterlevnad avseende försäljning av kosmetikprodukter och fokus ligger på konsumentsäkerhetsfrågan.

- Lagar och regler finns för konsumentsäkerhetens skull och vi kan aldrig acceptera att det tas genvägar där för att sänka kostnader eller av andra skäl, säger Olof Holmer VD på KoHF

- Det är glädjande att vi nu har en dom rörande bristfällig märkning av brandfarliga produkter. Vår förhoppning är att vi ska slippa se sådana överträdelser framöver, fortsätter han.

Branschföreningen Kosmetik- och hygienföretagen kommer fortsätta granskningen av marknaden och agera mot parter som inte sköter sig. Samtidigt är det viktigt att betona att den absoluta majoriteten av marknadens aktörer är fullt ut seriösa och det är branschföreningens mål att det ska fortsätta vara så.

 

Domen mot Brands4hair ApS (pdf)

KoHF:s pressmeddelande (samma textinnehåll som på kohf.se)

* KoHF hette tidigare KTF och stämningen är hanterad via servicebolaget KTF Organisation AB

 

För vidare information: