Mineraloljor i kosmetiska produkter - Cosmetics Europe rekommendation 14

Läs också om andra hudvårdande oljor

Alla kosmetiska produkter ska enligt lag vara dokumenterat säkra vid normal användning.

Cosmetics Europe presenterade i september 2018 rekommendationen nummer 14: Mineral Hydro Carbons för att ytterligare tydliggöra hur tillverkningen ska ske för att kunna dokumentera säkerhet när dessa ämnen används.

Tyska myndigheten BfR har gjort en grundlig genomgång av ärendet och bedömer dessa ämnen som säkra givet att Cosmetics Europe-rekommendationen följs.

Europakommissionens kosmetikakommitté av experter, där Läkemedelsverket är medlem, har efter att behandlat ärendet stängt detsamma eftersom inga övertygande data om oönskade hälsoeffekter kan presenteras. Därmed finns inte heller underlag för att ge mandat till Europakommissionens oberoende vetenskapskommitté, SCCS för vidare utredning.

Säkra produkter

Som en ansvarsfull bransch är det vår skyldighet att följa forskningsutvecklingen, och i den mån att den tar nya vägar om dessa ämnen så tar vi självklart både diskussion och vårt ansvar då, oavsett vad det skulle innebära. Konsumentens säkerhet är kosmetikbranschens grundförutsättning.

Användare av kosmetiska produkter som innehåller dessa ämnen och där tillverkaren tagit hänsyn till, samt följer Cosmetics Europes rekommendation nummer 14 kan därför känna sig trygga.