2020 en milstolpe för SISPO - omställningen till certifierad palmolja går framåt

2020 en milstolpe för SISPO - omställningen till certifierad palmolja går framåt

SISPO, Swedish Initiative for Sustainable Palm Oil in Cosmetics and Detergents är ett svenskt initiativ som syftar till att öka användningen av ansvarsfullt producerad och certifierad palmolja och palmkärnolja, uppnå bättre spårbarhet i råvaruledet och öka efterfrågan på ansvarsfullt producerad palmolja. Initiativet har nu nått en milstolpe där det primära målet har uppfyllts av majoriteten av medlemsföretagen.

Bakom initiativet SISPO, som startades i oktober 2015 med stöd från Axfoundation, står tretton leverantörer, tillverkare eller detaljhandlare av kosmetika, hygien-, tvätt- och rengöringsprodukter.

Enligt slutmätningen uppnådde över 70% av medlemsföretagen målet att minst 90% av den palmolja och palmoljederivat som används i produkterna inom egna varumärken ska vara certifierad enligt mass balance* senast 2020, vilket är en stor framgång.

- Tillgången på råvaror med ursprung från certifierad palmolja enligt massbalansprincipen har ökat kraftigt de senaste fem åren. Att leverantörer, tillverkare och handelsledet haft ett gemensamt mål och en gemensam plattform har varit en viktig framgångsfaktor i omställningen att öka efterfrågan på ansvarsfullt producerad och certifierad palmolja, säger Olof Holmer, VD på Kosmetik- och hygienföretagen (KoHF).

Ansvarsfullt producerad palmolja är ett bra alternativ jämfört med många andra vegetabiliska oljor

Palmoljeodling är ibland förknippad med miljö- och sociala problem i Sydostasien, men all palmolja är inte dålig, utan det beror på hur den är odlad. Hållbar palmolja odlas på plantager med särskilda krav. Oljepalmen är en mycket resurseffektiv oljeväxt som ger mer än fem gånger så hög avkastning per ytenhet som alternativa oljeväxter, som till exempel kokospalmen. Det innebär i sin tur att det krävs en femtedel av marken för att få fram ett ton palmolja, än vad det gör att få fram ett ton av en annan vegetabilisk olja. Oljepalmen kräver också mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel jämfört med andra vegetabiliska oljor. Sammantaget gör det att ansvarsfullt producerad och certifierad palmolja ofta är ett bra alternativ som bas för kemin i hygien-, tvätt- och rengöringsprodukter.

-----------------------------------------------------------------------------------

* Mass balance innebär att hållbar palmolja från certifierade källor blandas med konventionellt odlad palmolja. Nästa nivå för spårbarhet är ”Segregated” och ”Identity preserved”.

SISPOs medlemmar
Axfood, Coop, Hardford, Henkel Norden, ICA, KICKS, Lidl Sverige, L’Oréal Sverige, Oriflame Cosmetics, Orkla, Paragon Nordic, Unilever Sverige, Åhléns

Se även KoHFs pressmeddelanden här: https://www.mynewsdesk.com/se/kemisktekniskaforetagen-ktf

N.b. projektet är genomfört och avslutat.

Föregående
Föregående

KoHF informerar om säkra solskyddsmedel

Nästa
Nästa

KoHF värdesätter Läkemedelsverkets tillsyn av de för folkhälsan viktiga solskyddsprodukterna