Tvätta rätt - tips!

KoHF ger tips för att tvätta på ett hållbart och hygieniskt sätt, så att du kan bidra till att spara vatten, koldioxidutsläpp och pengar samtidigt som hygienen bibehålls.

 
 
tvattmedelsflaska.png

Läs etiketten och följ doseringsinformationen

Läs på etiketten för ditt tvättmedel eller tvätthjälpmedel så att du får den funktion som du önskar. Det är bra att välja koncentrerade och effektiva produkter för att t.ex. spara koldioxidutsläpp vid transporten och för att slippa tvätta om kläder som inte blivit rena.

Läs och följ doseringsinformationen på förpackningen. Doseringen varierar med vattenhårdhet och hur smutsig tvätten är.

 
lag_temperatur.png

tvätta vid låg temperatur

Du sparar energi om du tvättar vid låga temperaturer. Använd energisparprogrammen på tvättmaskinen. Även om programmen tar längre tid så används mindre energi och vatten. Tvättrådet i dina kläder anger maximal temperatur vid tvätt men det går ofta bra att tvätta vid lägre temperatur om inte plagget är mycket smutsigt.

Underkläder, handdukar, sängkläder och liknande bör tvättas i 60 grader för bästa hygien. Vid sjukdom, t.ex. magsjuka, bör man överväga att tvätta i 80 grader om möjligt för att minska risken för eventuell smitta.

Kläder som normalt tvättas i 30 eller 40 grader kan ofta tvättas vid lägre temperaturer, t.ex. 15 eller 20 grader, med ett tvättmedel som är avsett för det, så länge som du inte minskar vattenmängden eller tvättiden.

 
tvattmaskin.png

Fyll maskinen

Försök att alltid fylla maskinen helt innan du tvättar. För bomullskläder kan maskinen fyllas helt, för ull eller syntet bör man läsa i maskinens användarmanual om vad som är lämplig mängd att tvätta.

Om du bara ska tvätta en halvfull maskin så välj ett program som är anpassat för det.

 
centrifug.png

Använd maximal centrifugering

En hög centrifugeringshastighet kortar torktiden och sparar energi i torktumlingen eller vid torkning inomhus på torkställning. Kontrollera rekommendationerna i plaggen så att de klarar en hög centrifugeringshastighet.

 
textil.png

Ta hand om dina plagg

Tvätta bara när det behövs. Vädring av kläder kan ibland räcka. Vi rekommenderar att sortera kläderna efter kulör och material, men kom ihåg att en full tvättmaskin sparar energi jämfört med en halvfull.

Tänk på att välja ett tvättmedel utan enzymer till kläder av ull eller silke. Enzymer bryter ner fibrerna i ull och silke.

 
tvattmaskin2.png

Ta hand om din tvättmaskin

Låt luckorna till tvättmaskinen och doseringsfacket stå öppna så att tvättmaskinen kan torka ur ordentligt. Tvätta en tvätt varje månad på minst 60 grader med pulvertvättmedel för vittvätt så hjälper det till att hålla tvättmaskinen ren och fräsch och att minska risken för bakterietillväxt i maskinen. Det kommer att förlänga livslängden på maskinen och minska risken för dålig lukt.

Rengör gummilister och tvättmedelsfacket regelbundet.

Ta ur kläderna så snart som möjligt efter tvätt.

 
recycle.png

Spara förpackningsmaterial - återvinn

Lämna dina förpackningar till återvinning. Välj återfyllningsbara förpackningar och refillförpackningar, när det är möjligt, för att spara råmaterial och energiförbrukning.

 

Informationen ovan baseras på gemensamma råd från AISE, APPLiA och GINETEX, samt på hygientips från det danska Rådet för bättre hygien.