Parfymämnet lilial förbjuds 1 mars, 2022

Automatiskt förbud

EU:s kosmetikaregelverk säger att ämnen som är klassificerade CMR (1) generellt sett ska vara förbjudna att användas i kosmetiska produkter. Ämnena får dock användas i kosmetiska produkter om det uppfyller formaliserade krav vilka inkluderar det centrala kravet att de har befunnits säkra för människans hälsa vid användning i just dessa produkter (2).

För att tillse rättssäkerhet och tydliggöra regulatorisk status i EU:s kosmetikaregelverk för sådana ämnen finns sedan några år tillbaka en formell process riktad från EU:s kemikalielagstiftning CLP (3) till kosmetikareglerna med slutmålet att notera ämnena i någon av bilagorna till de senare (ref): förbud (bilaga II), begränsning (bilaga III) eller bilagorna för tillåtna färgämnen (bilaga IV), konserveringsmedel (bilaga V) och UV-filter (bilaga VI). Denna process återkommer regelbundet, men styrs alltså från EU:s kemikalielagstiftning och dess klassificering av CMR-ämnen (1).

Omfattande användning påverkade säkerhetsbedömningen

Parfymämnet som populärt kallas lilial (4) har använts i olika branscher under lång tid på grund av dess doft, vilken kan liknas vid liljekonvaljs eller cyklamens doft. Men lilial är också just ett sådant ämne som klassificerats som CMR-ämne i EU:s kemikalielagstiftning. EU:s vetenskapliga kommitté SCCS bedömde 2019 lilial som säkert om de endast användes på gängse sätt i just kosmetiska produkter, men uttryckte samtidigt att säkerheten inte kunde styrkas givet den brett spridda (aggregerade) användningen av ämnet i diverse olika produkter från diverse olika branscher. Det centrala villkoret i EU:s kosmetikaregler om CMR-ämnen, det om av SCCS dokumenterad säkerhet kunde alltså inte mötas, varför ämnet nu alltså förbjuds.

Krock mellan regler ger kort genomförandetid

EU:s kemikalielagstiftning skiljer sig från EU:s kosmetikaregler bl.a. på det viset att det endast finns ett genomförandedatum (5). Reglerna i EU:s kemikalielagstiftning styr här alltså användningen av CMR-ämnet lilial även i kosmetiska produkter.

I fallet lilial är detta enda genomförandedatum 1 mars, 2022, men olika datum gäller förstås för olika CMR Omnibus (6).

Referenser

1) CMR är en förkortning för klassificering i CLP av ämnen som cancerogena, mutagena och reproduktionsstörande

2) EU:s kosmetikaförordning 1223/2009, artikel 15

3) CLP, EU:s förordning 1272/2008 om klassificering, märkning och förpackning av kemiska ämnen och kemiska produkter

4) Lilial har INCI-namnet Butylphenyl Methylpropional eller 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde 

5) EU:s kosmetikaregler erbjuder en övergångstid mellan ett sista datum för leverantören att placera produkten på den inre marknaden och ett slutdatum för produkten att få säljas till konsumenten, eller slutanvändaren.

6) kallas CMR Omnibus, men är formellt tekniska anpassningar till EU:s kosmetikaregler