Desinfektionsmedel - Folkhälsomyndigheten lättar på denatureringskraven

Desinfektionsmedel – Folkhälsomyndigheten ändrar i kraven på denaturering

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ändringar i föreskrifterna gällande denaturering och teknisk sprit. Ändringarna kommer att publiceras på deras hemsida inom kort, men ni kan redan nu ta del av de beslutade ändringarna här nedan.

Det är positivt att Folkhälsomyndigheten har genomfört ändringar som innebär lättnader för företag som tillverkar desinfektionsmedel, det är något KoHF och BPHR har arbetat för under den senaste tiden. KoHF och BPHR har framfört att vi vill se en bredare möjlighet att denaturera etanol i desinfektionsmedel än idag. Vi hade gärna sett att man även hade fått använda samma regler som för andra alkoholhaltiga preparat eller som för kosmetiska produkter, men vi hoppas att Folkhälsomyndighetens ändringar ändå ska ge möjlighet att öka produktionen av desinfektionsmedel.

Föreskriften om teknisk sprit ändras så det blir möjligt att sälja odenaturerad sprit för användning i desinfektionsmedel. Denna ändring gäller från och med 25 mars 2020 och som längst till 31 december 2020.

Föreskriften om alkoholhaltiga preparat ändras så att man breddar möjligheten till denaturering för desinfektionsmedel. Förutom isopropanol så får man nu även möjlighet att använda metyletylketon eller tertiärbutanol som grund i denatureringen. Utöver något av dessa ämnen krävs ytterligare ett ämne för att denatureringen ska uppfylla kraven för desinfektionsmedel. Denna ändring gäller från och med 25 mars 2020 och tills vidare.

Folkhälsomyndighetens hemsida om teknisk sprit och alkoholhaltiga preparat.

Föregående
Föregående

Tillgången på desinfektionsmedel kan ökas ytterligare - under vissa förutsättningar

Nästa
Nästa

Inställd! Cosmetics Europe Annual Conference 10-11 June 2020