Våtservetter
Uppdaterad: 2025-06-03
Våt-, tvätt- eller rengöringsservetter (kallas härefter våtservetter) består av själva servetten samt en kosmetisk eller en kemisk blandning som servetten är belagd med. Materialet som används i servetten är antingen syntetfiber (plast) eller naturliga polymerer så som cellulosa, viskos och/eller lyocell i olika blandningar.
EU-förordning om märkning av våtservetter som innehåller plast
EU har inom ramen för direktiv 2019/904 om minskning av vissa (engångs-)plastprodukters inverkan på miljön antagit förordning 2020/2151 om harmoniserade specifikationer för märkning av plastprodukter för engångsbruk. Förordningen implementeras i två steg och gäller fullt ut fr.o.m. 4 juli, 2022.
EU-direktivet samt -förordningen omfattar endast engångsprodukter som innehåller plast.
Svensk lagstiftning om våtservetter och andra engångsprodukter som innehåller plast
Svensk lagstiftning utgår ifrån EU-lagstiftning (se ovan). Naturvårdsverket är ansvarig myndighet.
Naturvårdsverkets hemsida om engångsplast och andra engångsprodukter: via länken kan du läsa om (se § Lagstiftning, direktiv och vägledning på nämnda sida):
nationell förordning om engångsprodukter,
nationell förordning om producentansvar för våtservetter (se även nedan) och
nationell förordning om nedskräpningsavgifter (introduceras 2024, uppdateras juli 2025 om våtservetter)
Via länken kan du även få vägledning om engångsplast.
Här nedanför kan du läsa om anmälan och avgifter till Naturvårdsverket
Notera: nationella regler, anmälningar och avgifter avser endast våtservetter (och andra definierade engångsprodukter) som innehåller plast
ANMÄLAN: producent respektive produkt
På sidan om Producentansvar för våtservetter hos Naturvårdsverket finner du också e-tjänst för anmälan (se E-tjänster och tjänster). Här ska du anmäla din verksamhet om du avser sätta våtservetter (m.fl. engångsprodukter) på den svenska marknaden.
Producentanmälan ska göras innan våtservetter släpps ut på den svenska marknaden. Anmälan ska innehålla följande uppgifter:
Producentens namn
Kontaktuppgifter
Person- eller organisationsnummer
Produktanmälan: Från år 2024 ska producenter av våtservetter dessutom varje år senast den 31 mars rapportera till Naturvårdsverket om hur många (engångsplast-)produkter en producent har släppt ut föregående år. Det första kalenderåret som ska ingå i rapporteringen är 2023.
TILLSYNSAVGIFT
Från år 2023 tas en tillsynsavgift årligen ut av producenter. Avgiften är 500 kronor per producent och kalenderår. Avgiften är kopplad till producentanmälningen.
NEDSKRÄPNINGSAVGIFTER FRÅN 2025 FÖR VÅTSERVETTER
Nedskräpningsavgifterna består av en årsavgift (per producent) och en produktavgift (per antal produkter).
Rapportering avseende avgifter till Naturvårdsverket ska ske senast den 31 mars varje år, för det föregående kalenderåret. Se aktuella startår nedan.
Årsavgift
För producenter som släpper ut våtservetter ska en årlig avgift om 3000 kronor tas ut. Årsavgiften ska betalas från 2025 av producenter av våtservetter och rapporteras senast 31 mars året efter.
Årsavgiften ska täcka kostnader för Naturvårdsverkets handläggning för att fastställa nedskräpningsavgifterna, administrera avgifterna och betala ut dessa till kommunerna, skräpmätning, och för att lämna information till konsumenter.
(Se Förordning (2021:1002) om nedskräpningsavgifter, för samtliga engångsplastprodukter, och från vilket år årsavgift ska betalas)
Produktavgift
Från år 2025 ska producenter av våtservetter dessutom betala en årlig produktavgift (och rapportera senast 31 mars året efter). Naturvårdsverket beslutade 22 maj, 2025 genom föreskriften NFS 2025:2 produktavgiftens storlek per våtservett. Producenten ska betala för det antal våtservetter denne släppt ut på den svenska marknaden.
För våtservetter är avgiften 0,000345 kronor per våtservett.
Produktavgiften ska täcka kostnader för att städa upp engångsprodukter som skräpats ned på de platser som kommunen har renhållningsansvar för, administrera och planera verksamhet, samla in och rapportera uppgifter, sprida information för att minska negativ påverkan på miljön från nedskräpning av engångsplastprodukter.
(Se Förordning (2021:1002) om nedskräpningsavgifter, för samtliga engångsplastprodukter, och från vilket år produktavgift ska betalas)
KoHF rekommendation om instruktioner på förpackningar för våtservetter som INTE innehåller plast (1)
KoHF:s rekommendation vänder sig till företag som levererar våt-, tvätt- och rengöringsservetter som INTE innehåller plast och där materialet i servetten är t.ex. cellulosa, viskos eller lyocell.
KoHF rekommenderar leverantörer av våtservetter enligt ovan, att på förpackningar m.m. på lämpligt sätt informerar konsumenten om att den använda servetten inte ska slängas i avloppet. Sådan information kan presenteras via erkända piktogram, t.ex. enligt EDANA code of practice, eller på annat sätt, t.ex. via egna piktogram eller text som anger lämplig hantering av använd våtservett.
För att undvika missförstånd hos konsumenten och andra slutanvändare rekommenderar KoHF att EU-förordningens (2020/2151) exakta krav om piktogram och texter ENBART används för våtservetter som innehåller plast.
Kosmetik- och hygienföretagens (KoHF) styrelse reviderade 2022, i enlighet med ovanstående text, rekommendationen för medlemsföretag om vilken information som bör finnas i märkning av våt-, och tvättservetter av engångstyp, och som inte innehåller plast, i syfte att ge användaren lättillgänglig information om att använda våtservetter inte ska slängas i avloppet.
KoHF:s rekommendation är frivillig.
1) Plast definieras enligt EU-direktivet 2019/904 (”engångsplastdirektivet”) som ett material bestående av en polymer enligt definitionen i artikel 3.5 i förordning (EG) nr 1907/2006 till vilken tillsatser eller andra ämnen kan ha lagts och som kan användas som huvudsaklig strukturkomponent i slutprodukter, med undantag för naturliga polymerer som inte har modifierats på kemisk väg.
2) EDANA, the international association for the nonwovens and related industries has presented Guidelines for Assessing the Flushability of Disposable Nonwoven Products and the Labeling Code of Practice https://www.edana.org/industry-initiatives/flushability