KoHF om syntetiska, polymera mikropartiklar (“mikroplaster”) i tvätt- och rengöringsmedel

EU-kommissionen har antagit begränsningsregler för syntetiska polymera mikropartiklar (“mikroplaster”) som avsiktligt tillsätts till kemiska produkter.

Branschen stödjer EU:s övergripande mål för att hantera utmaningen med mikroplaster och vår europeiska branschförening AISE är relativt nöjda med hur begränsningen slutligen blev. Men det finns vissa otydligheter som måste hanteras.

Vilka övergångstider gäller för användning i tvätt- och rengöringsmedel

Från 2023-10-17 är det förbjudet att sätta tvätt- och rengöringsmedel på marknaden som innehåller syntetiska polymera mikropartiklar där dessa är mikrokorn med exfolierande, polerande eller rengörande funktion, så kallade “microbeads”. Dylika produkter som redan finns på marknaden får dock slutförsäljas.

Tvätt- och rengöringsmedel som innehåller andra syntetiska polymera mikropartiklar än mikrokorn, beviljas särskilda övergångsperioder enligt punkt 6 i begränsningen och kan fortsätta att säljas fram till:

  • 16 oktober 2028, för tvätt- och rengöringsmedel, vaxer, polermedel och luftvårdsprodukter (punkt 6 e).

  • 16 oktober 2029, för mikropartiklar av syntetiska polymerer för användning vid inkapsling av doftämnen (punkt 6 a).

Produkter som sattes på marknaden innan 2023-10-17 kan fortsätta att försäljas, t.ex. produkter i distributörers lager etc.

Filmbildande produkter har ett specifikt undantag

Begränsningen ska inte tillämpas på mikropartiklar av syntetiska polymerer vars fysiska egenskaper ändras permanent under slutanvändningen. Detta kan gälla vissa polermedel (polish), samt möjligen vissa vaxer. Undantaget för filmbildande produkter finns i punkt 5 b. För de produkter som nyttjar undantaget tillkommer krav från 17 oktober 2025 på information om användning och bortskaffande av produkten för att förhindra utsläpp av mikropartiklar till miljön (punkt 8).

Fortsatt arbete

Vår bransch kommer att fortsätta att agera för att uppfylla förbudet i enlighet med de fastslagna övergångsperioderna. Vi kommer att samarbeta med Europeiska kommissionen och andra intressenter för att klargöra vissa aspekter av begränsningen.

Den europeiska branschföreningen AISE arbetar med att ta fram vägledningsdokument.

ECHA kommer att ta fram vägledning i form av Q&A till begränsningen. Enligt uppgift ska dessa publiceras vid årsskiftet 2023.

För information om mikroplast i kosmetiska produkter