Viktigt att skydda sig mot för mycket sol!

Svenska Dagbladet har under helgen publicerat en serie artiklar om solskydd och solskyddsprodukter. Denna typ av artiklar dyker ganska ofta upp i media på vårarna och det vore olyckligt om de tas som intäkt för att inte skydda sig från för mycket sol.

Kosmetik och hygienföretagen vill med anledning av detta förtydliga att solskyddsprodukter är en viktig del av ett bra solskydd. Följande skriver till exempel Strålsäkerhetsmyndigheten:

”Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, som är den farligaste formen av hudcancer. Särskilt farligt är det att bränna sig som ung. I Sverige har malignt melanom ökat under många år. Under 2013 konstaterades cirka 3 500 nya fall av sjukdomen.

Skydda dig – njut av solen

Du kan njuta av solen om du samtidigt skyddar dig mot den starka solens skadliga UV-strålning.

  • Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon.
  • Var i skuggan mitt på dagen (kl 11–15). Då står solen som högst på himlen och är som starkast.
  • Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar.

Om du bränner dig, tänk på att låta huden vila helt från solen så att huden hinner läka. Det finns särskild anledning att vara försiktig när du är på stranden eftersom du där vanligtvis utsätts för starkare UV-strålning än i en stad.”

Vill du veta mer om solskyddsprodukter så hänvisar vi till vår faktasida som finns här.