SCCS bedömer salicylsyra som säkert i kosmetiska produkter

(Uppdaterad 2019-01-03, med anledning av slutlig opinion från SCCS)

EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet, SCCS, bedömer salicylsyra som säkert i kosmetiska produkter. Detta framkommer genom kommitténs opinion SCCS/1601/18.

Villkoren för säker användning enligt SCCS är följande:

  • upp till 0,5% som konserveringsmedel (dock ej avseende munvårdsprodukter, men inkl. läppstift)

  • upp till 3% rinse off-hårvård, 2% andra produkter i annan användning än som konserveringsmedel (1)

Övriga villkor:

  • Säkerhetsvärderingen omfattar inte produkter som kan nå lungorna vid inandning

  • (1) För kroppslotion, ögonskugga, mascara, eyeliner, läppstift och roll-on deodorant är salicylic acid (INCI) säkert vid 0,5% endast som konserveringsmedel

SCCS består av oberoende experter inom toxikologi och dermatologi, och har erbjudits plats i SCCS utifrån forskningsmeriter.

Läs SCCS:s opinion

Bild: pilträd. Pilträd, släktet Salix, innehåller salicylat.