KoHF om PFAS

KoHF får i dagarna frågor om PFAS. Vi bedömer att detta inte beror på den formella regulatoriska processen utan på krav som ställs business-to-business i anslutning till kampanjer från NGO:s.

PFAS är per- och polyfluorerade alkylsubstanser, perfluorkarboner (PFC), eller enkelt uttryckt ”högfluorerade ämnen”. Gemensam nämnare för sådana ämnen är att de har många kol-fluorbindningar. Prefixet per- innebär fullständigt fluorerad kolkedja, medan poly- innebär delvis fluorerad.

PFAS är en stor, komplex grupp syntetiskt framställda ämnen. PFAS kan vara extremt svårnedbrytbara i miljön och kan även vara mycket rörliga i t.ex. luft och vatten.

Det är viktigt att de problematiska PFAS uppmärksammas, klassificeras harmoniserat - också för att förtydliga legal status, och att dessa PFAS kan ersättas med mer miljöanpassade alternativ.

Klassificeringsarbetet pågår också inom EU (kemikaliemyndigheten ECHA och livsmedelsmyndigheten EFSA för att nämna två).

I Sverige har ansvarig myndighet satt upp målet: ”Kemikalieinspektionens vision är att de användningar av PFAS som kan ge upphov till förorening av miljön ska minimeras och på sikt upphöra” (KemI Rapport 9/16).

Kemikalieinspektionen har fr.o.m. 2019 krav på rapportering (Ja/Nej) av tillsatta PFAS (definition) i kemiska produkter. Detta gäller endast de kemiska produkter som rapporteras till KemIs produktregister, det gäller inte kosmetiska produkter.

Svenska myndigheter (ej Läkemedelsverket) har tagit fram en s.k. PFAS-guide. Den berör inte kosmetiska produkter.

Kosmetikbranschens hållning

Av ovanstående miljöproblematiska skäl har kosmetikbranschen genom Cosmetics Europe valt att inte stödja gruppen PFAS övergripande. Detta hindrar givetvis inte att enskilda företag kan använda dokumenterat säkra fluorerade ämnen.

Även om PFAS-ämnen inte är specifikt reglerade i EU:s kosmetikaförordning idag gäller det grundläggande kravet (artikel 3 i nämnda förordning) att en kosmetisk produkt ska vara dokumenterat säker för att få placeras på marknaden.

KoHF bedömer utifrån sin kännedom att möjliga PFAS används i mycket liten utsträckning i branschens produkter. En utfasning sker successivt av PFAS och de ersätts med andra, icke högfluorerade alternativ.

KoHF stödjer arbetet i REACH och CLP att bedöma, klassificera och vid behov begränsa problematiska PFAS.

(Fotografi: Lum3n.com)

Läs även om impregneringsprodukter på kohf.se

Externa länkar

Kemikalieinspektionen om PFAS

EU:s kemikaliemyndighet, ECHA

Föregående
Föregående

Coronavirus – desinfektionsmedel och rengöringsmedel

Nästa
Nästa

AISE Charter for Sustainable Cleaning 2020+