Desinfektionsmedel omfattas av många lagkrav - KemIs tillsyn visar på brister

Desinfektionsmedel omfattas av många lagkrav - KemIs tillsyn visar på brister

Kemikalieinspektionen har tillsynat desinfektionsmedel och upptäckt vissa brister i märkning, innehåll och anmälan till produktregistret. Tillsynen bedrevs under 2020 och fördelades till ca en fjärdedel på professionella produkter och tre fjärdedelar på konsumentprodukter.

KoHF välkomnar tillsyn på området eftersom det är viktigt att de produkter som sätts på marknaden uppfyller alla regler och förordningar. Under pandemin har KoHF lagt extra fokus på att stödja sina medlemsföretag gällande de lagkrav som finns så att de kan sätta säkra och effektiva produkter på marknaden.

KemI menar att det inte är förvånande att man hittar brister eftersom företagen har ställt om snabbt för att tillgodose det extrema behovet under pandemin. Ökningen av handdesinfektionsmedel mellan år 2019 och 2020 var närmare 400 %.

Desinfektionsmedel omfattas bland annat av märkningskrav enligt CLP och Biocidförordningen. Även taktil varningsmärkning är ett krav på de flesta desinfektionsmedel om de innehåller en större mängd etanol. Företagen ska även göra verksamhetsanmälan till KemI och också registrera produkten i KemIs produktregister. All reklam för biocidprodukter ska innehålla texten ”Använd biocider på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.” Reklamen får heller inte vara vilseledande med hänsyn till produktens risker. Utöver de lagområden som KemI pekar ut ska produkten även anmälas till Giftinformationscentralen samt till Folkhälsomyndigheten om den innehåller etanol.

Källa: www.kemi.se

Läs även den fullständiga rapporten via KemIs hemsida.

Föregående
Föregående

test

Nästa
Nästa

KoHF informerar om säkra solskyddsmedel